Prikazan jedan rezultat

Esencijalna ulja

Esencijalna ulja nazivaju se „esencijalnim“ jer su esencija biljke. U srednjem veku verovalo se da su eterična ulja esencijalna za život, dajući im nadimak koji se zadržao čak i do danas. Savremene reference definišu eterično ulje kao esenciju ili ekstrakt koji je izvor arome biljke. Na primer, biljke nane mirišu na mentu zbog eteričnog ulja koje se nalazi u njihovim listovima i stabljikama. Narandže mirišu naranče zbog eteričnog ulja koje se nalazi u kori.

 

Esencijalna ulja

Ulje lavande


Zašto biljke proizvode esencijalna ulja? Eterična ulja su kritični deo imunološkog sistema biljke. Biljke proizvode eterična ulja kako bi se zaštitile od opasnosti po životnu sredinu. Delovi biljke sa najvećom količinom eteričnog ulja obično su delovi sa najvećim rizikom od invazije mikroorganizama: kora, sok, lišće, semenke i kore plodova. Jedinjenja koja se nalaze u eteričnim uljima imaju sve vrste bioloških aktivnosti. Poznato je da štite od pretnji životne sredine, umiruju telo, pa čak i smiruju um.
Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaš ugođaj na sajtu. Ukoliko nastavite da koristite naš sajt pretpostavićemo da se slažete sa našom politikom privatnosti.